search

Precizari ANAF despre formularul 084 - Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura/renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Teleorman a facut cateva precizari importante referitoare la utilizarea formularului 084 care reprezinta Cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura/renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura. 

Institutia reaminteste ca prin  O.U.G. nr. 120/2021 a fost implementat sistemul national privind factura electronica in Romania.
 
Emitentul facturii electronice, care opteaza pentru transmiterea acesteia in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, este obligat sa fie inregistrat in Registrul operatorilor care au optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-factura.
 
Operatorii economici care au optat pentru utilizarea RO e-Factura sunt inscrisi in sistem incepand cu data de 1 a lunii urmatoare transmiterii formularului F084 „Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura/renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura”.
 
Formularul 084 - Cerere privind inregistrarea in Registrul RO eFactura/renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura este reglementat de Ordinul 1.713/2021 pentru aprobarea Procedurii privind organizarea si inscrierea in cadrul Registrului RO e-Factura, precum si a modelului, continutului si instructiunilor de completare ale formularului (084) “Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura/renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO eFactura”.
 
Formularul se completeaza si se transmite de catre operatorii economici, respectiv orice entitati care desfasoara activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii, care emit facturi electronice catre alti operatori economici (relatii B2B) si care opteaza, in conditiile prevazute de OUG nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea O.G. nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si
supravegherea pietei pentru acestea (denumita ordonanta de urgenta), pentru
transmiterea acestora catre destinatari folosind sistemul national privind factura
electronica RO e-Factura. 
 
Formularul (084) "Cerere privind inregistrarea in Registrul RO eFactura/renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura" se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii.
 
Operatorul economic care a optat pentru utilizarea sistemului national privind
factura electronica RO eFactura este inscris in Registrul RO e-Factura incepand cu
data de 1 a lunii urmatoare transmiterii formularului (084).
 
De la momentul inscrierii in Registrul RO e-Factura, emitentul dobandeste si
calitatea de destinatar.
 
Operatorii economici pot sa renunte la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura pana la data inscrierii acestora in Registrul RO e-Factura, respectiv pana la data de 1 a lunii urmatoare transmiterii cererii de inregistrare, prin transmiterea unui nou formular (084), avand bifata sectiunea IV "Renuntare la cererea privind inregistrarea in Registrul operatorilor care au optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica (Registrul RO e-Factura)" si completata cu numarul si data inregistrarii formularului initial (084) prin care operatorul economic a solicitat inregistrarea in Registrul RO e-Factura.
 
Operatorii economici care au renuntat la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura in termen nu vor mai fi inscrisi in acest registru.
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice