search

Avansurile achitate - in ce formular fiscal se declara? Raspunsul specialistului Ionut Jinga

Consultantul nostru fiscal Ionut Jinga ne ofera in continuare mai multe informatii despre obligatiile de raportare ale avansurilor achitate (antecontracte, promisiuni de vanzare-cumparare pentru terenuri.
 
 

Avansurile achitate: raspunsul specialistului

 
Potrivit Ordinului ANAF nr. 2227/2019 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata", la rd 30 se inscriu informatiile din jurnalul de cumparari*), privind:
- contravaloarea achizitiilor de bunuri si servicii a caror livrare/prestare a fost scutita de taxa, neimpozabila sau supusa unui regim special de taxa;
 
Conform Ordinului ANAF nr. 3769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, declaratia 394 se depune de catre:
 
,,(…..)   
b) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal, care realizeaza achizitii de bunuri sau servicii taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania conform art. 275, respectiv art. 278 din Codul fiscal, inclusiv achizitiile pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 307 alin. (2), (3), (5) si (6) si art. 331 din Codul fiscal, indiferent de data la care intervine exigibilitatea taxei’’.
 
Avand in vedere aceste prevederi legale, rezulta ca in cazul operatiunilor care nu sunt taxabile din punct de vedere al TVA , acestea nu se declara in D394, insa in Decontul de TVA se preiau din Jurnalul de cumparari si se evidentiaza la rd 30 ,,Achizitii scutite de taxa sau neimpozabile’’.

 
 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal. 


Noutati contabile 1711749600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice